Уебсайт с музикални видеоуроци и широк набор от китарни партитури разкрива на фенове и кандидати за слава тайните на изкуството лично от музикалните идоли, съобщи Technews.
В iVideosongs.com китаристът Джон Оутс не само демонстрира техниката си в хита от 70-те"She*s Gone", написан с Дарил Хол, но и говори за влиянията на други изпълнители в своето творчество – Чък Бери и Къртис Мейфийлд. Сайтът предлага записа срещу $10.
Видеоклипчетата могат да помогнат еднакво добре както на начинаещи, така и на напреднали китаристи, твърди Оутс, който си припомня как е трупал опит и умения от свои колеги музиканти. В друго клипче Греъм Наш запознава интернет зрителите с песента "Teach Your Children", написана от него за "Deja Vu" албума на Кросби, Стилс, Наш и Янг през 1970 г.

Според Оутс онлайн уроците са нещо много хубаво и по-лесно за усвояване. Оутс и Наш се познавали с основателя на iVideosongs Тим Хъфман.
Самият Хъфман е музикант, посветил повече от 20 години на собствената си музика, работил е с Линърд Скинърд, Канзас и формацията Atlanta Rhythm Section. През 1984 г. създателят на сайта получил номинация Грами за най-добро дуетно госпъл изпълнение за песента "More Than Wonderful", написана от Майлон Ле Февр.
Уморен от турнета, през 1998 година 48-годишният Хъфман станал собственик и управител на вериги за хранене. Това продължило 5 години.
"Исках да се върна към това, което обичам, и да осъществявам връзката между феновете и артистите по начин, който вдъхновява ново поколение музиканти и създава нов поток от приходи за творците и звукозаписните компании", споделя Хъфман пред USA Today.
Най-сериозното препятствие пред това начинание се оказали осигуряването на лицензи и получаването на разрешение за ползване на авторските произведения от артисти, издатели и звукозаписни студиа. iVideosongs плаща роялти (месечни наемни такси) на всички участници, свързани с песента, включително изпълнителите.
"Част от емоцията да се учиш да свириш е опознаването на твореца. Затова питаме изпълнителите: От кого сте се повлияли в кариерата си? или Защо написахте песен като "Tom Sawyer" на легендарната група Ръш?”, разказва бившият музикант.
Всяко видео с високо качество на изображението трае между 30 и 40 минути и включва ноти. Клипчетата с инструкции от музикалните светила струват $10 и могат да се изтеглят и да се гледат нa персонален компютър или да се прехвърлят към iPod.
Към момента сайтът разполага със 175 такива обучителни клипчета. Видеото с инструкции от други музикални експерти се предлага за $5.
Допълнително още 250 безплатни филмчета са налични безплатно на сайта, както и в MySpace, YouTube и iTunes.
От пускането на сайта през януари iVideosong клипчетата се радват на над 3 млн. изтегляния, както платените, така и безплатните версии, твърди неговият създател. /БЛИЦ