Преминаването на най-новите руски кораби през Ламанша е „провокация“, поставена във времето на коронавирус и предназначена да изпита решимостта на Великобритания да защитава своите интереси, пише Daily Express.


Според редактора на WARSHIPS International Fleet Review, Иън Балънтайн, Русия се опитва да демонстрира, че не е отслабнала под натиска на коронавируса.

Миналата седмица, на фона на глобалната пандемия на коронавирус, Русия изпрати няколко военни кораба до Ламанша, което мнозина изтълкуваха като "точно навреме проведена провокация" от президента Владимир Путин, пише Daily Express, цитирана от "Поглед инфо".

Иън Балънтайн, редактор на списание WARSHIPS International Fleet Review, отбеляза по този повод: „Подобно на други страни, Русия даде пълен военен отговор на коронавируса в рамките на своите граници, като същевременно изпрати медицински специалисти от своите въоръжени сили в Италия за борба с вируса.

Въпреки това, докато НАТО - което е много разумно - ограничи или отмени някои големи военни учения, руските военни показаха, че по време на пандемията те ще се държат така, сякаш нищо не се е случило."

"Това поведение може да отразява само факта, че те като обединена държава имат единство на целта и не е необходимо да се опитват да действат в рамките на многонационална отбранителна коалиция като НАТО", обясни Балънтайн и добави, че руският флот изпраща своите формирования във водите близо до границите на членовете на НАТО.

Те изпратиха седем кораба в Северно море и през Ламанша - два фрегата, три корвета и два десантни кораба-амфибия, каза редакторът. Това е флот с безпрецедентни размери, поне през последните няколко години.“

Обикновено руските оперативни групи, включително крайцерът с ядрен двигател "Петър Велики" и самолетоносачът "Адмирал Кузнецов", както и подводницата "Орел", се придружават от един или два ескортни кораба и няколко поддържащи кораба.

Но петте военни кораба, изпратени до Северно море и Ламанша, се оказаха новостите на руския флот, които са способни да нанасят високоточни удари дълбоко в територията на потенциалния противник.

Движението на толкова голям брой съвременни и усъвършенствани руски надводни бойни кораби във водите на НАТО, придружени от флот от поддържащи кораби, е умишлена демонстрация на сила, чиято цел е да покаже, че Москва не е отслабнала поради появата на коронавируса“, каза Балънтайн.

Нещо повече, това поведение на Русия не се ограничаваше до Северна Европа. „По едно и също време в Източното Средиземноморие три еднакво модерни руски фрегата демонстрираха огнева мощ, откривайки ракетен и оръдеен огън по цели по море и във въздуха.

Според руския флот това са били учения за унищожаване на военноморско съединение на условен противник. Този „условен противник“ може да бъде само НАТО.“
, обясни редакторът.

В същото време общо девет британски кораба наблюдават действията на руското съединение. Според лейтенант Ник Уърд, старши помощник на патрулния кораб HMS Tyne, подобни задачи са нормалната работа на флота.

 „Докато в същото време въоръжените сили помагат на Националната здравна служба да спасява животи във Великобритания, наложително е ВМС да продължават да изпълняват мисиите, в които винаги сме участвали, за да обезопасим Великобритания“, каза той.