Голяма чест за духовния водач на Тибет Далай Лама – той бе отличен в Баден Баден с германската медийна награда.
Пред около 600 гости Далай Лама получи годишната награда, която не се дотира, лично от ръцете на приятел – премиерът на германската провинция Хесен Роланд Кох, представляващ Християн демократическия съюз (ХДС).

С отличието на предприемача “Медия контрол” всяка година се награждават личности, които са работили интензивно за обществото или политиката. Според Кох 73-годишният Далай Лама и личност на световната история. “Той е успял да възбуди любопитството на хората към съдбата на неговия народ”, споделя Кох.

Преди връчването на наградата пък Далай Лама се изказа лаконично, хвалейки домакините: “Обичам Германия”. След това той обяви, че се чувства страхотно, след като толкова много хора споделят идеите му. Въпреки това той не очаква, всички да станат будисти, тъй като те трябва да продължат да посещават техните си църкви.

“В традицията е силата”, каза още Далай Лама, който запитан какво мисли за Папата, отвърна, че е впечатлен от интелекта му. Само ден по-рано преди посещението в Баден Баден Далай Лама стана почетен гражданин на Рим. В последната минута обаче бе отказана плануваната аудиенция с Папа Бенедикт XVI.

На въпроса дали може да си представи жена като Далай Лама, духовният водач на Тибет отвърна: “Тя със сигурност би била по-хубава от мен и така би привлякла доста повече хора”. Според него човешките права и свободата са важни за всички религии, но хората не трябва никога да губят от очите си само Тибет.

Според Далай Лама по време на Световната финансова криза хората ще могат да опознаят и други ценности. /БЛИЦ