На италианците май започна да им писва от нюйоркския арт магьосник с габровски корени Кристо и от неговата инсталация „Плаващи кейове“. Не само защото достъпът до онази част на езерото Изео, където широките 16 м понтони са опънати върху 3 км водна шир, е изключително труден и човек понякога губи 4-5 часа, за да стъпи на жълто-оранжевата пътека, пише "Монитор".
 Оказа се, че независимо от дадените от художника 15 млн. евро лични средства за компонентите на инсталацията и за техния монтаж, разходите покрай двуседмичното й съществуване ще струват поне още толкова пари. А тях трябва да ги извадят от касите си местните управи без да имат каквато и да е възвращаемост, защото такава не е предвидена в нито един от сключените с Кристо договори.

И вчера авторитетната Национална конфедерация на потребителите обвини художника в нарочна декларация, че единствено той бил на аванта от реализацията на иначе оригиналната си идея, а всички останали - губещи. Като започнеш от живеещите по брега на Изео хора, които не били спечелили почти нищо от разходилите се до вчера по инсталацията над 500 хил. души и завършиш с многомилионните разходи на общините от района за осигуряване на транспорт към съоръжението, паркинги, охрана, бърза медицинска помощ и т.н. Така че според Конфедерацията облагодетелстван от страхотната реклама на „Плаващите кейове“ в медиите из света бил само нюйоркският авангардист, който през тези дни продавал на поразия каталозите и скиците си. А туристическите дадености на района били тотално изключени от пропагандата на неговото арт-начинание, независимо от щедро оказаното му гостоприемство.

От друга страна почти всички посетители на инсталацията били от така наречените туристи - еднодневки, които не харчели за нищо и дори си носели от къщи сандвичите и бутилките с вода. И след дълго чакане на нечовешки опашки и час разходка по жълто-оранжевата пътека, те си тръгвали по живо по здраво без да сръбнат и едно кафе в местните барчета, оставяйки след себе си тонове боклуци.

Дали ядосани от оказалата се май неблагополучна за жителите на района арт-инициатива или просто защото си гледат добре работата, но местните данъчни пак подхванаха Кристо. Завчера художникът бе отново глобен, тъй като бил приел на отговорна работа персонал без да изиска необходимите за нея медицински свидетелства. Преди двайсетина дни той пък бе санкциониран със солена парична сума заради наетите на черно френски леководолази, закотвили „Плаващите кейове“ на дъното на Изео.