Членката на НАТО Дания възнамерява да увеличи военните си разходи в отговор на разполагането от Русия на ракети в балтийския регион, което Копенхаген разглежда като заплаха. Това заяви новият датски министър на отбраната Клаус Хьорт Фредериксен, цитиран от Ройтерс.
В интервюто за датския вестник "Берлингске" Фредериксен посочва, че въпреки натиска от съюзниците Копенхаген няма да може да покрие заложената от НАТО цел разходите за отбрана на отделните членки да не са по-ниски от 2% от брутния вътрешен продукт.

"Под голям натиск сме както от действащото правителство на Обама, така и, както разбираме, от бъдещия президент Тръмп да покрием целта от 2%", каза Фредериксен. "Бих казал, че това е нереалистично", посочва той.

Дания е похарчила около 1,2% от БВП за отбрана през 2016 г.

Русия заяви през октомври, че като част от рутинни учения е преместила в своя балтийски анклав Калининград балистични ракети "Искандер-М", способни да носят ядрен боен заряд, както и зенитно-ракетни комплекси С-400.

"Виждаме, че руснаците разполагат нови ракети в Калининград, които са способни да достигнат Копенхаген. Това, разбира се, е сериозен риск", каза Фредериксен.

Дания миналия месец предложи да изпрати 200 военнослужещи в командвания от Великобритания контингент на НАТО в Естония и заяви намерения да се включи в противоракетен щит, базиран в Европа. 

През март 2015 г. руският посланик в Копенхаген заяви, че срещу корабите на датските военноморски сили ще бъдат насочени ядрени ракети, ако страната се включи в тази програма.