Ирландски психиатър е събрал доказателства, че Чарлс Дарвин е страдал от синдрома на Аспергер – една от разновидностите на аутизма.
Ученият изнесе доклад на тази тема на годишната среща на факултета по академична психиатрия към Кралския колеж на психиатрите. “Дейли телеграф” цитира кратките изводи на изследователя.
При болните от синдрома на Аспергер обикновено не се наблюдава понижаване на интелекта. Патологичните прояви на заболяването са свързани със социална активност на болните. Те нямат желание да общуват с други хора и да споделят преживяванията си с тях. При това често са съсредоточени върху една идея. Друг признак на синдрома на Аспергер е твърдата привързаност към реда.
Професорът от колежа Тринити в Дъблин Майкъл Фитцджералд твърди, че Дарвин е имал всичките тези симптоми. Ученият е бил затворено дете и почти цялото си време е прекарвал сам, събирайки миди, птичи гнезда и други неща. Като възрастен Дарвин също предпочитал да е сам. Почти всеки ден той правел дълги разходки по един и същи маршрут. Според Фитцджералд Дарвин се е отличавал с маниакална склонност към систематизация и каталогизация – той подробно е записвал дори наблюденията си на собствените си деца.
Психиатърът подчерта, че съгласно някои съвременни теории гените, които отговарят за развитието на аутизма и по-специално синдрома на Аспергер, отговарят и за високия творчески потенциал и оригиналността на мисленето.
Трябва да се отбележи, че асоциалното поведение е било характерно за много учени. Със странните си постъпки са известни Алберт Айнщайн, Исак Нютон и Хенри Кавендиш, припомня ЛентаРу. /БЛИЦ