Социалното движение „Трикольорен пламък“ от южната италианска област Базиликата обеща да даде по 1500 евро на всяко бебе, което бъде кръстено през 2009 година на името на Дучето или на съпругата му.
Инициативата, свързана с новородените с имена Бенито и Ракеле, беше лансирана още през ноември миналата година и пожъна неочакван успех и за организатора й Винченцо Манкузи, секретар в областта на дясното движение.
Дъжд от дарения за инициативата се изсипа от поддръжници от цял свят.

„В момента разполагаме с 516 000 евро. При нас пристигат парични оферти от цял свят. Една жена от Мадрид внесе 16 000 евро и каза, че е готова дори да продаде част от имуществото си в подкрепа на инициативата“, каза пред вестник „Кориере дела сера“ Манкузи.

Пет общини в Базиликата вече са направили запитване дали могат да се възползват от бонуса от 1500 евро. Шест двойки, кръстили бебетата си с имената на Бенито Мусолини и жена му Ракеле, са поискали сумата. Две от семействата са заявили, че ще използват парите за благотворителни цели. Всички кандидати произхождат от областта. Никое от тези семейства обаче не е поддръжник на дясното движение.

Пино Раути, бивш лидер на Италианското социално движение и настоящ лидер на „Социална идея“, обаче не одобрява инициативата на област Базиликата. “Мисля, че е невероятно да се спекулира с имена или с носталгия. Това са инициативи, които не принадлежат на съвремието“, каза Раути. /ProntoSofia