Босна и Херцеговина скоро може да бъде разделена на две републики.
Премиерът на Република Сръбска Милорад Додик (на втората снимка) пледира за разделение на страната по примера на Чехословакия в началото на 90-те години. “Защо да не направим като Чехословакия, за да може за в бъдеще отново да се обединим заедно в Европейския съюз?”, пита Додик, който от няколко дни привлича вниманието с изказванията си за разделението на Босна и Херцеговина.

Чехословакия се раздели на Чехия и Словакия през 1993 година, а през 2004 година и двете държави бяха приети в ЕС. Бившата югославска република Босна и Херцеговина бе разделена след войната от 1992 до 1995 година по Дейтънския мирен договор, подписан на 21 ноември 1995 във военновъздушната база Райт-Петърсън край Дейтън, Охайо, с който официално се поставя край на четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина.

По този договор страната бе разделена на две части – Федерация Босна и Херцеговина (в която влизат териториите, населени предимно с бошняци (босненски мюсюлмани) и хървати) и Република Сръбска (населена предимно с босненски сърби). Страната се обединява от централните институции, които не са толкова влиятелни. /БЛИЦ