Арменци щурмуваха сградата на правителството в центъра на Ереван. Протестиращите опитват да пробият полицейските кордони и хвърлят бутилки по униформените.

Полицията на свой ред използва специални средства, за да се справи с положението.

Демонстрантите настояват за оставката на премиера Никол Пашинян.

Протестите в страната започнаха заради изострянето на ситуацията в Нагорни Карабах. Арменците обвиняват премиера в държавна измяна и настояват за признаване на спорната територия.

По-рано днес протестиращите блокираха всички входове на площад "Република" в Ереван. Движението в района на протеста беше спряно, а околните улици - блокирани.

Армения осъди днес "широкомащабната агресия", предприета от Азербайджан в Нагорни Карабах, и каза, че целта на Баку е да извърши "етническо прочистване" на тази сепаратистка територия, населена предимно с арменци, предаде Франс прес.

Междувременно Министерството на отбраната на Азербайджан обяви "антитерористични мероприятия" в Нагорни Карабах. В региона започнаха военни действия.

Баку прехвърля отговорността за ескалацията на арменската страна, обвинявайки арменската армия в „систематичен обстрел на позиции на азербайджанската армия, миниране на територии“, инженерни подобрения на бойните позиции и увеличаване на бойната мощ.

„В района са предприети антитерористични мероприятия с локален характер с цел осигуряване и възстановяване на конституционния ред на Република Азербайджан.

Като част от мерките с използване на високоточно оръжие се извеждат от строя предни и дълбоки позиции и дългосрочни огневи точки, както и бойни машини и военни съоръжения на арменските въоръжени сили. Не се атакуват цивилни и инфраструктурни обекти, а само законни военни цели.

За предприетите мерки е информирано командването на руския мироопазващ контингент и ръководството на Съвместния турско-руски център за наблюдение бяха информирани за предприетите мерки“, се казва в изявление на Министерството на отбраната на Азербайджан.

Нанесен е удар по позициите на арменските въоръжени сили, азербайджански дронове са били вдигнати в небето.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук