"Вероятно в Росгвардия (военизирано подразделение на подчинение на вътрешното министерство в Москва) е започнала чистка", написа лондонският в. "Дейли мейл".

"Според доклад на британски мозъчен тръст преди няколко дни е бил арестуван полковник Сергей Волков, началник на поделението за военноморски операции на Росгвардия. На него му бяха повдигнати обвинения в корупция.

Смята се, че той е ощетил държавната хазна с 395,5 милиона рубли (около 4 милиона панда). Волков е дал зелена светлина за закупуване на некачествени радари по завишени цени", добави медията.

"На 20 март по подозрения в корупция е бил задържан по друг командир в Росгвардия – майор Вадим Драгомирецкий. Няма данни относно делото срещу него", посочи още изданието.

"Арестите на офицерите показват, че в Росгвардия има корупция на най-високо ниво. В същото време обаче в Русия обвиненията във взимане и даване на подкупи са често практикувани като метод за разправа с неудобни за властите лица. Така че много е вероятно в командването на подразделението да е започнала чистка и нареждането за нея да е дошло от най-високото ниво", допълни "Дейли мейл".

"Въпреки че формално Росгвардия се води на подчинение на вътрешното министерството, тя фактически е личната гвардия на президента  Владимир Путин. Той нееднократно е благодарил на войниците и офицерите за тяхната лоялност към Кремъл", написа още вестникът.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук