Европа сияеше като Обетована земя за мнозина, рискували живота си, за да достигнат до нея. Но мечтите им се удавиха в калните полета на Северна Гърция. Сега десетки сирийски бежанци отново поставят на карта съдбата си, тръгвайки на път, но този път в обратна посока - те плащат на контрабандисти, за да ги върнат назад към Турция, пише германският вестник Die Welt, цитиран от Днес бг.
В дългия път към дома сирийците избягват коварните води на Егейско море, придвижвайки се по реки като Марица, криеща не по-малко опасности с теченията си. Всяка вечер, групи бежанци се събират на гарата на гръцкия граничен град Димотика, вдигат малки палатки и чака своя шанс да пресичане. 

Сред тях е и 27-годишният Атиа ал-Джашем фризьор от Дамаск. След месеци, прекарани на гръцко-македонската граница, сега той иска да се върне в родината си заедно със съпругата си и дъщеря си - едва на година. 

"Аз отивам в Турция, не искам в Европа. Край", категоричен е сириецът. Той, жена му Жасмин, и дъщеря му Ледшин се надяват, че това е последната им нощ в Гърция. 

"Наистина сме уморени. Моля се на Бог за помощ да се върна обратно в Турция. В Сирия под бомбите ще е по-добре от тук!". 

Семейството му е пристигнало на 24 февруари през Егейско море. Те продължили на север, но границата с Македония се оказала най-северната точка от Европа, докъдето стигнали. 

Останали с месеци в лагера Идомени на границата с Македония. Още през май месец властите евакуираха лагера и семейството на Атиа е преместено в официален лагер. Но месеците на мизерия в Идомени са ги отказали от идеята за живот в Германия. 

"Не очаквахме, че ще ни третират така в Европа", казва сириецът. "Смятахме, че тук хората ще се отнасят с нас човешки, че ще ни помогнат да се грижим за себе си и за децата си. Смятахме, че ще им помогнем и ние. Но видяхме обратното. На Европа не ѝ пука за нас!", огорчен е сириецът. 

Решили да се върнат в Турция, където е братът на Атиа. Но като много други, той осъзнава, че това не е лесно. Законният начин е тромав и дълъг. Ето защо по пътя обратно, бежанците разчитат на същите хора, които са ги довели до Европа - трафикантите. 

Неговият случай не е изолиран. Властите съобщават, че ежедневно границата се преминава нелегално между 30 и 40 души. Същевременно те предупредиха, че опитите за нелегално преминаване на границата през река Марица е изключително опасно през този сезон заради високите нива на водата. 

Сред онези, които искат да се върнат е и 21-годишният Мажд Хамед, студент по изкуствата в Дамаск. "Искам да се върна, искам да продължа образованието си. Дори и да отворят границите, ще се върна. Огорчен съм от европейците, заради ситуацията, в която живеем!". Той се е опитал да получи помощ от ООН, за да се върне, но от там само му казали, че в Сирия не е безопасно. 

Затова той е въоръжен с карта. Има план - ще мине от Салоника, до Димотико. "От там пресичам реката, както и други сирийци са направили", обяснява планът си. Турция, Ливан и финалната му дестинация е Дамаск. Нелегално връщане... у дома.