Макар да е приет на въоръжение преди почти 30 г., реактивният пехотен огнемет с невинното име РПО-А „Шмель” (Земна пчела) все още е страшно оръжие в ръцете на руските пехотинци, тъй като по огнева мощ е съпоставимо с гаубична артилерия калибър 152 мм. При това подобрената вече версия РПО-ПДМ е с повишена мощ и далечина до 1700 м., съобщава warfiles.ru.
За разлика от многотонната гаубица, базовият огнемет тежи само 11 кг и свободно се побира на гърба на пехотинеца, а подобреният модел е дори с 1,5 кг по-лек. Тази разработка на Тулското КБ по машиностроене негласно се счита за най-смъртоносното оръжие на пехотата в света.
 

В закрити помещения взривът на обемно-детониращата капсула с термобарична смес на „Шмель” има такава чудовищна мощ, че не случайно афганистанските моджахедини са го наричали „шайтан-тръба”. Със същия ефект те са ползвани в Чечня, Дагестан и в други райони на Северен Кавказ, където танковете не можели да се използват в селата и градовете.
 
Конструктивно огнеметът е устроен доста просто: пластмасовата тръба за еднократна употреба с фланци в двата края едновременно се използва както за изстрелване, така и като преносим контейнер на алуминиевата капсула с горивна смес и барутен двигател.
 
За сметка на херметичността попадането вътре на влага и прах е напълно изключено. Отвън на тръбата са монтирани ръкохватки, спусков механизъм и доста примитивен оптичен прицел със скала за дистанциите.
 
В предната част на капсулата има мини-заряд, позволяващ пробиване на лека бронирана техника, не дебели стени на сгради и укрепления, прозорци. След него друг мини-заряд мигновено се задейства от детонатор и образува облак от огън с диаметър 7 метра. Тази смес детонира много по-мощно от твърдите взривни вещества и в затворено пространство всичко изгаря. Взривът в неголеми постройки предизвиква колосално налягане, способно да отнесе стени и да срине покрив.
 
Преди две години руснаците дадоха уникалните „Шмель” на сирийските правителствени войски, припомня warfiles.ru. Тогава един от авторите на американския сайт „Популярна механика”, отбеляза, че независимо от своето „мило название”, това оръжие вселява истински ужас.
 
Редакция БЛИЦ