Днес е последният ден, в който собствениците на „спящи“ банкови сметки в Италия могат да ги събудят. Става въпрос за сметки, по които в продължение на 10 години не е извършвана никаква операция, т.е. собственикът им не е дал никакъв знак за живот от 10 години насам. Според изчисленията сумите от тези сметки достигат 10 милиарда евро,съобщи вестник „Република“.
Ако собствениците на изпадналите в „летаргия“ банкови сметки не направят никакво раздвижване по тях, за да ги „събудят“, сумите им ще отидат в държавната каса. Съкровището, натрупано от спящите сметки, ще бъде използвано в такъв случай за подпомагане на жертвите на банкови фалити и др.

Предупреждението към собствениците за събуждане на спящите сметки беше направено от страна на италианските банки още през февруари тази година. Те разпратиха препоръчани писма, за да призоват за раздвижване на сметките. Отсега нататък банките ще имат 4 месеца, за да решат кога да внесат сумите от спящите сметки на клиентите си в държавните фондове. За да събуди спящата си сметка, е достатъчно собственикът й да си направи и само разпечатка от нея. /ПронтоСофия