Сръбски националисти-хардлайнери се събират в Белград за масовия митинг в подкрепа на арестувания миналата неделя бивш лидер на босненските сърби Радован Караджич, съобщи Би Би Си.
В сръбската столица са разположени стотици полицаи за борба с масовите безредици в очакване на митинга, а президентът Борис Тадич предупреди участниците да се въздържат от насилие.
Сръбските съдии казаха, че още не са получили обжалването, изпратено по пощата от адвоката на Радован Караджич. След като то бъде отхвърлено, сръбските власти ще могат да пристъпят към екстрадирането на Караджич в Хага.

Днешният масов протест в Белград, първият след ареста на Караджич е организиран от Сръбската радикална партия. Нейни активисти казаха днес, че докарват с автобуси от цялата страна участниците в митинга. Сръбските радикали получиха почти една трета от вота на изборите през май и се ползват с подкрепата на мнозина обикновени сърби, които са против интеграцията на страната със Запада.
Американското посолство в Белгард изпрати днес и-мейли до своите граждани в сръбската столица с предупреждение да избягват центъра и да проявяват засилено внимание. Според прогнозите на посолството, очаква се в митинга тази вечер да участват между 25 000 и 100 000 души. /БЛИЦ