Турция започва да укрепва влиянието си в региона и до 2040 г. ще бъде единствената суперсила в региона, като ще има власт над земите от бившата Османска империя. Това сочи прогнозата на ръководителя на американската частна разузнавателна компания Стратфор Джордж Фридман.
Вестник “Сабах” изтъква, че трябва да се обърне внимание на тази прогноза, като се има предвид, че Фридман е начело на един от най-важните центрове за стратегически изследвания в САЩ и е близък до Пентагона.
Фридман твърди, че процесът вече е започнал. Според него, що се отнася до ислямските страни в региона, влиянието на Турция в тях непрекъснато расте и тя е започнала да доминира в региона. Фридман допълва, че Турция развива връзките си с Албания и Сърбия на Балканите, а в Кавказ е изградила силен съюз с Грузия и Азербайджан. Той оценява, че Турция има две характерни особености – “жива” икономика и много силна армия, предаде МИА. Ръководителят на Стратфор смята, че Турция притежава всичко необходимо, за да бъде регионална сила, като в региона няма друга подобна страна. /БЛИЦ