Михаил Ходорковски и Платон Лебедев бяха докарани в Москва, където на 3 март ще започне гледането на второто дело срещу тях, съобщи Интерфакс.
По думите на прессекретаря на Московския градски съд Анна Усачова бизнесмените се намират в следствения изолатор, където ще бъдат уведомени за започването на предварителните изслушвания по тяхното дело.
В средата на този месец наказателното дело срещу Ходорковски и Лебедев беше внесено от главната прокуратура в съда. Бившите ръководители на ЮКОС Ходорковски и на МЕНАТЕП Лебедев са обвинени в незаконно присвояване на петрол за над 892 милиарда рубли и легализиране на спечелените от неговата продажба средства в размер на 487 милиарда рубли и 7,5 милиарда долара.
Ходорковски и Лебедев отхвърлят обвиненията, като твърдят, че следствието е интерпретирало невярно резултатите от стопанската дейност на петролната компания.
През 2005 г. Ходорковски и Лебедев бяха осъдени на по 8,5 години затвор по обвинения във финансови машинации. Второто наказателно дело беше образувано още по време на първия процес. В края на 2006 г. те бяха откарани в колония в град Чита, където с тях се провеждаха следствени действия. Новото дело ще се гледа в Москва, тъй като според следствието престъпленията, които се инкриминират на двамата, са извършени в този град, отбелязва ЛентаРу. /БЛИЦ