Европа трябва да въведе ислямското наказателно право (шериата), заяви общинската съветничка в Берлин Завзан Хебли, пише британският в. Дейли мейл. Според родената в Западна Германия през 1978 г. в семейство на имигранти от Палестина политичка мюсюлманските правни норми са връзката между Аллах и вярващия.
"Шериатът е напълно съвместим със законодателството в Европа", заяви тя. Думите на Хебли предизвикаха остра реакция дори в нейната Германска социалдемократическа партия. "Хебли е другарка, която иска да построи мост между ислямистите и нашето светско общество. Този експеримент е опасен и може да има фатални последици", заяви Ерол Йозкараджа и заплаши да подаде оставка от парламента в столицата на Федералната република.

Шериатът предвижда сурови наказания за нарушения на нормите. Така например, прелюбодейците се пребиват с камъни, а на крадците се реже дясната ръка, докато в Европейския съюз физическите наказания и смъртните присъди са отменени отдавна. В същото време изнасилена жена трябва да намери двама свидетели на престъплението.

Ако тя не открие очевидци, или те не потвърдят думите й, ищцата се превръща в подсъдима и може да бъде бичувана, сочи американската медия Пи Джей.