Якутск, столицата на Якутска област в Североизточна Русия, е най-студеният населен град с подобни размери на Земята. Разположен на брега на р. Лена, Якутск търпи средна температура през зимата от -40° C, заради което градът е обгърнат от пелена от мъгла. Най-малките населени места наоколо са населени, а температурата там понякога пада дори под тази граница.
  
Якутска зима

 
     
Якутска зима

АЯР КУО

Руският фотограф Аяр Куо е родена и израснала в малко населено място в Якутия. Тази поредица от снимки, озаглавена "Най-хубавото време от годината", е отражение на детските ѝ спомени на едно от най-студените места на Земята.
     
Якутска зима

АЯР КУО

"Зимата тук е твърде сурова, за да я обичаш. Винаги ми се е струвала твърде дълга (до 9 месеца в годината). Пейзажите бяха толкова скучни и еднообразни, а снегът и мразът ме караха да се чувствам като в тъмна стая без стени", споделя впечатленията си Аяр.
     
Якутска зима

АЯР КУО

"Спомням си как гледах замръзналите звезди в тъмното небе и не можех да повярвам, че някъде по света има и слънчеви дни, море, ярки растения и екзотични плодове. В детството си не харесвах зимата, най-вече заради тъмнината. Беше тъмно, когато тръгвах за училище и когато се прибирах".
     
Якутска зима

АЯР КУО

"Беше невъзможно да стоиш навън в студа, така че като деца си играехме по домовете. Знаехме всякакви игри, включително традиционни, които са уникални за Якутия. Научихме се и как да използваме печката и да готвим от много малки. Всяко дете знаеше как да залага капан за зайци".
     
Якутска зима

АЯР КУО

"През зимата всяка сутрин включвахме радиото, за да чуем прогнозата за времето. Най-сладкият момент беше да чуем, че малките деца са освободени от училище заради ниската температура. Това се случваше доста често".
     
Якутска зима

АЯР КУО

"Опитът ме научи да пестя топлината. Сега не живея в Якутия, но винаги затварям вратите. Боя се, че топлината може да излезе. Любимата ми напитка си остава същата – топъл чай с мляко – независимо какво е времето".
     
Якутска зима

АЯР КУО

"Тази поредица е заснета след 4 години далеч от якутската зима. Върнах се в родината си през януари и снимах при температура от -60° C".
     
Якутска зима

АЯР КУО

"Вървях по улиците и всичко наоколо ми се струваше като от стъкло. Всичко бе толкова крехко: група тъжни крави, тръгнали да пият вода, мътното студено слънце, гъстата мъгла, храбрите коне, покрити с мраз, и топлият чай с мляко, който всеки срещнат ми предлагаше. Отново изживявах спомените си с копнеж по якутското си детство".
     
Якутска зима

АЯР КУО

"Все още се удивявам от зашеметяващата красота на този сезон, силата и храбростта на хората и животните, които живеят тук. Колкото повече усещам студа на Майката природа, толкова повече разбирам топлината на хората, които живеят тук".

Източник: Руски дневник