Звйездана Върбетич /30 г./ от Велика Горица, която днес е щастлива майка на четири близначета – две момиченца и две момченца, била меко казано изненадана, когато преди по-малко от година научила, че носи две двойки еднояйчни близнаци, пише “Вечерни лист”.
“Става дума за оплождане ин витро, с два оплодени ембриона”, каза доктор Йосип Джелмиш от Клиниката по женски болести в Загреб.
В 18-ата седмица от бременността ултразвукът показал, че двата ембриона са се разделили. “Това е изключително рядко и медицината все още не е установила кога се случва”, обясни д-р Джелмиш. Той твърди, че в света има един подобен случай със щастлив край.
“Изобщо не си и помислих за аборт или махане на единия плод”, каза майката Звйездана. Най-трудно й било през последните три седмици от бременността й. “Кръвното ми скочи, цялата бях отекла, станах двойна”, казва той. Родила е бебетата в 35-ата седмица с цезарово сечение. Теглото им е било от 1 300 до 2 000 грама.
Едва след раждането обаче дошло трудното. И помощта на двете баби не е достатъчна, когато всичките бебета заплачат. “За парите да не говорим. Трябва ни всичко, от креватчета до колички и седалки за колата”, каза Звйездана. /БЛИЦ