Германският туроператор TUI е информирал пилотите и кабинния екипаж вече да не се обръщат към пасажерите с „дами и господа“, заменяйки обръщението с по-полово неутрално, пише Профит.

Други водещи авиокомпании, сред които Lufthansa, easyJet и Air Canada, също възприеха полово неутрален език. Британският превозвач British Airways беше разкритикуван, след като предприе подобен ход през октомври миналата година.

Използващите услугите на TUI вече ще чуват в самолета: „Добро утро пътници, говори капитан ….”, информира The Sun.

Според Андрю Алисън от The Freedom Association, „главата на TUI е в облаците, тъй като „дами и господа“ винаги е било учтивото обръщение. Няма нужда това да се променя, за да бъдат успокоени представители на малко малцинство, които се чувстват засегнати“.

Според Тоби Янг от Free Speech Union, повечето проучвания показват, че трансжендър хората са около 0.5% от обществото и едва ли повече от 10% от тях са против обръщението, „дами и господа“, пише Daily Mail.

От TUI пък заявиха, че се ангажират с това клиентите им да се чувстват добре дошли. “По тази причина насърчаваме всички наши пилоти и кабинен екипаж да използват приобщаващи обръщения на борда“.

В същото време изнервени летовници чакаха повече от 40 часа, за да се качат на полет на TUI от летището в Кардиф до гръцкия остров Закинтос. Полети за Ибиса и Даламан пък бяха забавени с над 24 часа.