"Дженерал мотърс" възнамерява да съкрати 26 000 работни места в Европа. За германския град Бохум, в който от близо 50 г. се намира един от заводите на "Опел", това би било тежък удар, посочва Дойче веле.
Работниците на "Опел" все още помнят стачката от 2004 година, когато концернът-майка "Дженерал Мотърс" отново имаше намерение да затвори завода в Бохум. Протестите дадоха резултат, но спасението на завода имаше висока цена. Близо половината от почти 10 000-те работници трябваше да бъдат съкратени. Сега бъдещето на целия завод отново е под въпрос. При това е изминала само една година от последния удар върху град Бохум.
15 000 хиляди демонстранти се събират в центъра на града през януари 2008 година, за да протестират срещу планираното затваряне на завода на "Нокиа". Финландската фирма беше решила да затвори завода в Бохум и да изнесе производството си в Румъния. Но нито протестите, нито усилията на отделни ръководни кадри успяха да променят становището на шефовете на финландския производител.
Застрашен ли е Бохум от вълна на безработица?
Шефът на индустриалната и търговска камара Тилман Найнхаус: "Бохум в никакъв случай не е умиращ град. Тук светлините не са угаснали, няма и да загаснат. Междувременно научихме доста неща. Мисля, че да се справяме с кризите е важен опит, който придобихме."
Това, което звучи като самохвалство, е вярно. Ако погледнем броя на работните места, които са били загубени през последните 40 години, е цяло чудо, че нивото на безработицата в града продължава да е под 10%. "Опел" отдавна вече не е най-големият работодател в Бохум, университетите вече го изпревариха по брой наети служители. Сградата на бившата фабрика на "Нокиа" е продадена на голям инвеститор, за Тилман Найнхаус това е най-големият успех през последните години:
"Там вече работят около 150 души, които се занимават със скенери, други 250 произвеждат телефони при един от мениджърите на "Нокиа". Общо 400 служители работят в бившия завод. Броят им ще нарасне с поне още 1000."
Към това се прибавят и инвестициите на канадската фирма RIM, производител на телефоните Блекбери.
Ако заводът на "Опел" бъде закрит, това ще е тежък удар за града, но Бохум със сигурност ще намери начин да излезе от кризата. За пореден път. /БЛИЦ