За пръв път от месец май насам кандидатът на републиканците за президентския пост в САЩ Джон Маккейн изпреварва съперника си от Демократическата партия Барак Обама. Това сочат резултатите от най-новото проучване на Галъп.
Според резултатите от това проучване на общественото мнение в САЩ Маккейн изпреварва Обама с три пункта. Той получава 48 процента срещу 45 за кандидата на Демократическата партия. В друго допитване, проведено по поръчка на вестник Ю Ес Ей Тудей, Галъп изчислява още по-голяма преднина за кандидата на републиканците - 10 пункта, като съотношението е 54 срещу 44 процента за Маккейн. За това проучване Галъп анкетира само хора, които заявяват, че при всички положения ще гласуват на изборите на 4-ти ноември.
Резултатите от допитването са отчайващи за Барак Обама също по отношение на оценката за икономическата му компетентност. Преднината му пред Маккейн в това отношение е намаляла драстично от 19 на три процента. Според независими наблюдатели скокът в популярността на Маккейн не се дължи единствено на приключилия в края на миналата седмица партиен конгрес на републиканците. Тези форуми са по принцип първата възможност за средностатическия избирател да проследи речта на партийния кандидат. В това отношение Маккейн постави рекорд и надви съперника си Обама в битката за привличане на вниманието на американските телевизионни зрители. Според данни на агенция "Нилсън" над 42 милиона телевизионни зрители са гледали как Маккейн приема номинацията на Републиканската партия - с десетки хиляди повече от зрителите, наблюдавали речта на Обама на партийния конгрес на демократите. Значително по-голяма е разликата във вниманието, отделено на кандидатите за вицепрезидент от двете партии. Над 37 милиона американци са гледали дебюта на кандидат-вицепрезидентка от Републиканската партия Сара Пейлин, докато речта на съперника й от демократическия лагер са проследили едва 24 милиона. Експерти са на мнение, че популярността на републиканеца Маккейн се дължи до голяма степен на положителното влияние на Сара Пейлин. Фактът, че след партийния конгрес на републиканците поръчките за марката очила, които носи Пейлин, са се увеличили многократно, е индикация за това, че интересът към кандидат-вицепрезидентката се дължи не само на любопитство. Сара Пейлин е символ на съвременната жена, която успява да съчетае перфектно семеен живот и кариера. Майката на пет деца, най-малкото от които на 4 месеца, родено със синдрома на Даун, е в момента с изключително добри шансове да стане вицепрезидент на САЩ. През 1976 година подобен пример можеше да бъде и кандидат-вицепрезидентът на демократите Джо Байдън. Тогава той е млад и амбициозен политик, който след трагичната смърт на съпругата си и дъщеря си се грижи сам за двамата си синове въпреки предизвикателствата на политическата кариера като депутат в Сената. Днес обаче е прекалено късно да се изтъкват трудностите в живота на Байдън. Все пак оттогава са изминали над 30 години. Съдбата на Сара Пейлин обаче е актуална именно днес. /ДВ