Японецът Цутому Ямагучи на 93 години е първият човек, за когото е потвърдено, че е оцелял и при двете американски атомни нападения в края на Втората световна война, предаде АП. Ямагучи и преди беше официално признат за “хибакуша”, тоест оцелял от радиацията, предизвикана от хвърлянето на атомната бомба в Нагасаки на 9 август 1945 г.
Сега обаче той беше потвърден и като оцелял при нападението над Хирошима три дни по-рано, когато американският самолет В-29 хвърли атомната бомба над града, в който Ямагучи бил в командировка.
След нападението той имал изгаряния по горната част на тялото, но на следващия ден все пак се върнал в родния си град Нагасаки, като пристигнал точно в момента на второто нападение.
Известно е, че при оцелелите от последиците от радиацията се развиват различни заболявания, но подробности за здравословните проблеми на Ямагучи не се съобщават. Удостоверението, което той е получил, му дава право на определено обезщетение от страна на правителството.
Ямагучи заяви, че е доволен, че и официално е потвърдено оцеляването му при двойното атомно нападение, защото по този начин и след смъртта му неговият пример ще бъде живо доказателство за ужасите на Втората световна война, пише “Вечерни лист”. /БЛИЦ