Антисемитските настроения са все още силни. Една трета от европейците смятат, че евреите носят отговорност за настоящата икономическа криза, а други около 40 % от хората в ЕС са убедени, че влиянието на еврейските бизнесмени във финансовия сектор на световната икономика е прекалено голямо.
Това сочат данните от социологическа анкета, проведена по поръчка на американската Anti-defamation Leage (ADL) в седем страни от ЕС. Толерантността, превърнала се в нова религия за Стария свят в периода на процъфтяване, е сведена до нулата, когато европейците усетиха последиците от кризата на гърба си, пише РБК daily.
В анкетата, проведена от агенция Taylor Nelson Sofres, са участвали 3 500 души от Германия, Испания, Великобритания, Полша, Унгария, Австрия и Франция. Според 31 % от анкетираните евреите са отговорни за негативните неща, които се случват в световната икономика и финанси, а други 41 % са съгласни с твърдението, че евреите имат прекалено голяма власт върху световните финансови пазари /в Испания делът на съгласните с това е 74 %, а в Унгария – 67 %/. “Резултатите от анкетата сочат, че антисемитските стереотипи засега са твърдо заседнали в съзнанието на европейците. Безпокои и фактът, че голяма част от хората в ЕС с такава лекота хвърлят отговорността за кризата върху евреите”, каза директорът на ADL Ейбрахам Фоксман, предаде Newsru. /БЛИЦ