Канадският едноок режисьор-документалист Роб Спенс ще заснеме филм с помощта на микрокамера, монтирана в собственото му изкуствено око. Според замисъла на режисьора неговият своеобразен проект ще бъде посветен на проблема с повсеместното разпространение на камерите за видеонаблюдение, съобщи АП.
Изгубилият окото си още като дете Спенс си поръчал протеза с вградена камера преди три години. В момента създателите на свръхтънкия механизъм вече са пристъпили към заключителния етап от работата си – поставянето на устройството непосредствено в очната ябълка на режисьора.
По думите на Спенс видеокамерата се състои от самата микрокамера, малък акумулатор, както и миниатюрен предавател. Всичко това е монтирано на свръхмалка платка, приличаща на контактна леща.
Режисьорът възнамерява да управлява камерата с помощта на очните мускули. Единственият недостатък на устройството по думите на Спенс е това, че камерата не може да замени окото му и с нея той няма да може да вижда.
Чрез своя проект Спенс иска да докаже, че личният живот на всеки човек днес вече не представлява никаква тайна, а обществото постепенно се превръща в нещо подобно на описаното от Джордж Оруел в романа “1984”. С филма си режисьорът иска да припомни на целия свят за “Големия брат”, посочва Newsru. /БЛИЦ