Европейската комисия отправи "последно предупреждение" към Великобритания, Германия, Франция, Испания и Италия заради повторно нарушаване на позволените нива на замърсяване на въздуха. Според Комисията в тези държави са превишени нормите от азотен диоксид, което представлява сериозен риск за здравето, пише novini.london. Повечето от емисиите са в резултат на пътния трафик. Комисията призовава петте страни членки да предприемат действия за подобряване качеството на въздуха и опазване на общественото здраве.
Повече от 400 000 души умират в ЕС всяка година в резултат на лошото качество на въздуха. Милиони хора страдат от респираторни и сърдечно-съдови заболявания, причинени от мръсния въздух. Високите нива на азотен диоксид са отнели живота на почти 70 000 души в Европа през 2013 г. - почти три пъти повече от броя на загиналите при пътни инциденти за същата година.

В съобщението на ЕК се отбелязва, че сериозно замърсяване на въздуха в Германия е регистрирано в 28 зони, включително в Берлин, Мюнхен, Хамбург и Кьолн; 19 зони във Франция (включително Париж, Марсилия и Лион); 16 зони във Великобритания (включително Лондон, Бирмингам, Лийдс и Глазгоу); 12 зони в Италия (включително Рим, Милано и Торино) и в 3 зони в Испания (една в Мадрид и две в Барселона).