На 23 септември следобед беше нанесен мощен удар по цели в Одеса с помощта на ирански Shahed-136, който се намира на въоръжение в руската армия под името "Геран-2". Поредица от експлозии гърмят из града, съобщава Одесса Инфо.

Най-малко един цивилен е убит,  съобщиха от Оперативно командване "Юг".  Според говорителят на Одеската администрация Сергей Братчук, руските войски са атакували града с дронове-камикадзе от морето, като има и загинал цивилен.

 

 

"Днес Одеса беше атакувана от дронове камикадзета. Два от тях удариха една от сградите в района на пристанището. За съжаление, загина цивилен. Друг дрон беше свален от нашите сили за ПВО", разкри Братчук.

Според Оперативно командване "Юг" два дрона са унищожили административната сграда в района на пристанището, а спасителните служби се борят с огъня. По-късно стана ясно, че ударът е бил по щаба на украинските ВМС.

 

 

 

 

Противникът атакува пристанището Очаков (Николаевска област) с ирански безпилотни самолети-камикадзе Шахед-136, един от които удари влекач.

Това съобщи говорителят на оперативното командване "Пивден" Владислав Назъров, коментирайки ситуацията към 14 часа.

Според него се засилват въздушните атаки с помощта на иранските дронове камикадзе Shahid-136.

„Така отново беше поразена инфраструктурата на пристанището в Очаков – единият от двата атакуващи дрона беше свален от нашите подразделения, другият падна върху пристанищния влекач.

Той допълни, че друг дрон камикадзе "Шахид-136" е атакувал Кривой Рог, родния град на президента Зеленски. Вследствие на удар в двуетажна нежилищна сграда е възникнал пожар, който бързо е потушен. Дронове "шахиди" са нанесли удари и по Днепропетровск.

Припомняме, че в средата на август стана известно, че Иран е продал поне хиляда дрона на Русия. На 13 септември отделът за стратегически комуникации на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските военни за първи път са свалили ирански дрон-камикадзе, близо до Купянск, Харковска област.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук