Екип на БНТ бе задържан от полицията в Битоля за повече от три часа под предтекст, че заснетият снимков материал от общ изглед на града застрашавал националната сигурност на Македония. Това съобщи за Дарик радио режисьорът Константин Чакъров, който снима два документални филма за Балканската и за Междусъюзническата войни по поръчка на държавната телевизия. Заедно с него са били задържани операторът и видеооператорът на екипа. Тримата са били освободени едва след намесата на консула ни в Битоля Илиян Караманов, който отишъл в полицейското управление.
Започнахме да снимаме общи планове на града от една височина. Тогава пристигнаха две коли с двама полицаи и една полицайка, които ни прибраха документите и започнаха на място да ни разпитват кои сме и откъде сме, макар че на колата си пише Българска национална телевизия. Откараха ни в полицията и започнаха същите въпроси. Изгледаха целия материал и накрая, за да имат някакво формално право, изгледаха и фотографиите, които са направени. Съставиха протокол за десет фотографии – една поредица от фотоси, и ни освободиха като ги иззеха. Решиха, че точно тези десет фотографи застрашавали националната им сигурност на града и ги иззеха, съобщи режисьорът от БНТ Константин Чакъров.
На въпрос какво имаше на тези фотографии, някакви по-особени обекти, Чакъров отговори: "Наблизо е имало някакъв техен обект, който едва ли не бил секретен обект и заради това. Благодарение на нашия консул в Битоля Илиян Караманов бяхме освободени".  Той допълва, че консулът е отишъл в полицията, след което веднага се е променило отношението на полицията към тях. /БЛИЦ