Опозиционните руски групировки, свързани със скорошните нападения в Белгородска област, са взели двама заложници и искат среща с губернатора на областта, предава АФП.

Националистическите организации "Свобода за Русия" и "Руски доброволчески корпус", които действат от територията на Украйна и целят свалянето на Владимир Путин, са отвлекли двама редови руски войници, съобщава БНР.

Във видеоклип, разпространен чрез "Телеграм", лидерът на легиона "Свобода за Русия" стои пред двамата пленници, единият от които е тежко ранен, и настоява за среща с губернатора Вячеслав Гладков до 17ч. местно време в село Новая Таволжанка.

То се намира в близост до градчето Шебекино, което през последната седмица беше обект на няколко обстрела, които местните власти приписват на украинските сили.

Към момента няма официална реакция от Москва на заявеното от групировките. По-рано днес Гладков призова жителите на Шебекино да се евакуират.

Губернаторът на руската Белгородска област Вячеслав Гладков заяви, че е готов да се срещне с проукраинската група руски бойци.

Той записа също видеообръщение, в което променя уславията за срещата, нейните време и място.

"Видях обръщението на подлеците-негодяи, убийци и фашисти, които уж искали да се срещнат с мен, като ми предлагат разговор срещу пленниците. А в действителност те са нахлулил с диверсионно-разузнавателна група, в момента вървят боеве в Нова Таволжанка и аз се надявам, че те всичките ще бъдат унищожени. Другояче не може да бъде.

Всеки ден от ръцете на тези фашисти умират мирни жители, в това число и в Белгородска област, вече погребваме всеки ден. Деца инвалиди, убити старци - ето какво остава след тези ръце. Единственото, което ме спира за да преговорям с тях са нашите момчета, които са в техни ръце. По-скоро са ги убили, колкото и да ми е трудно да го кажа. Но, ако са живи, от 17 до 18 часа на КПП - Шебекино. Гарантирам им безопасност", заявява губернаторът.

На поканата реагира и собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин:

"Денис, ако не дойде никой в обозначеното място за пленниците, аз съм готов да изпратя един от моите високопоставени заместници да ги вземе. Ако дойде пък на това място Владимир Александрович Зеленски, аз съм готов да дойда и лично".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук