Румъния е вдигнала по спешност изтребители МиГ-21, за да придружат двойка руски бомбардировачи Ту-22М3 по време на полет над Черно море, предават световните информационни агенции, позовавайки се на съобщение от руското военно министерство, 

"По време на полета екипажите на самолетите покриха около 4 500 км и бяха във въздуха повече от пет часа. На определени етапи от маршрута далекобойните самолети бяха придружени от самолети МиГ-21 на румънските военновъздушни сили", уточниха руските военни.

От руското ведомство добавят, че "всички полети на самолетите на руските въздушно-космически сили се извършват в строго съответствие с международните правила за използването на въздушното пространство" и че полети на далечни разстояния редовно се извършват над неутрални води, простиращи се от Черно и Балтийско море до Арктика, Атлантическия и Тихия океан.

По-рано руското военно министерство посочи, че силите му в Черно море наблюдават корабите и самолетите на НАТО и неговите партньори, участващи в продължаващите учения "Морски бриз", които започнаха на 20 юли. Около 2000 военнослужещи, 27 бойни кораба и 19 самолета от девет държави, включително САЩ, България, Румъния, Норвегия, Франция, Испания и Турция, както и партньорите на НАТО Украйна и Грузия, участват в ученията. Очаква се военните маневри да приключат следващата седмица.

В свързано с това развитие, Черноморският флот на Русия наскоро извърши мащабни военни учения с участието на над 149 000 души по време на изненадваща проверка за бойна готовност, като МО пусна видео кадри от ученията, включващи сухопътни сили, военни кораби и бойни самолети.

Ту-22М3 е свръхзвуков, боеприпас с дълъг обсег на стратегически и морски удари, разработен от конструкторското бюро на Туполев през 60-те години на миналия век и многократно усъвършенстван през годините с нова авионика и възможност за носене на модерни оръжия.

Бомбардировачите са способни да разполагат морски мини, традиционни бомби със свободно падане, крилати ракети с далечен обсег и, в перспектива, новата хиперзвукова ракетна система Kinzhal с ядрена способност.

Изтребителят Микоян-Гуревич МиГ-21 е по-стар, но изпитан свръхзвуков реактивен изтребител и прехващач за първи път, въведен в Съветските военновъздушни сили в края на 50-те години на миналия век и оттогава изнесен в други държави-членки на Варшавския договор (включително Румъния) и десетки други страни по света.

Румъния продължава да оперира около 50 модернизирани МиГ-21 днес, въпреки че Букурещ наскоро започна да ги заменя с обновени F-16 Fighing Falcons. Наред с Румъния, МиГ-21 продължават да бъдат експлоатирани от 19 други държави, включително Индия, Северна Корея, Сърбия, Хърватия, Азербайджан, Сирия и множество африкански страни.