Няколко руски батальонни тактически групи с подкрепата на авиация, видимо, се придвижват към Попасна, най-вероятно, за да се опитат да пробият западно от града. Това съобщават експерти от OSINTdefender в Twitter, което се занимава с анализ на информацията за събитията в зоната на бойните действия в Украйна, пише УНИАН.  

ВСУ рискуват да бъдат обкръжени от ВС на Русия, но, както анализаторите, към украинците също се придвижват подкрепления.  

"Има голяма вероятност от това, украинските сили северно от Попасна да бъдат обкръжени от руските войски, които се придвижват към Бахмут, макар и да се очаква, че украинските подкрепления се прехвърлят именно с такава цел, да попречат на пробива", пишат анализаторите.  

twitter.com/sentdefender

twitter.com/sentdefender

Руските войски са активизирали усилията си по придвижването северно и западно от Попасна в рамките на подготовката за битката за Северодонецк, отбелязват на свой ред от американския Институт за изучаване на войната.  

По данни на Генщаба на Украйна, руснаците дори са се опитали да щурмуват Северодонецк, но са претърпели крах. 

Руските сили също безуспешно са се опитали да пробият украинската отбрана западно и източно от Авдеевка и са водили силен артилерийски обстрел в този район.