Елизабет Фрицъл и шестте й деца може да прекарат живота си, криейки се от журналистите, тъй като е разкрито и последното им убежище.
Както посочва Скай нюз, Елизабет ще трябва да продаде къщата, в която е планирала да започне нов живот с децата си след 24 години терор. Австрийските власти молеха медиите да се държат настрани от Елизабет, но последният й адрес вече е добре известен.
“Има много фотографи. Изглежда ще я преследват цял живот, което е тъжно и разочароващо”, каза местен журналист, който твърди, че не е ходил да търси Елизабет.
Лекарят, който се грижи за жената и децата, казва, че те никога няма да могат да се възстановят напълно, ако бъдат преследвани.
Междувременно бащата на Елизабет Йоцеф Фрицъл, който дълги години я е изнасилвал и държал като робиня и който вчера получи доживотна присъда, почти със сигурност ще умре в затвора. След 15 години психиатрите ще изготвят доклад за него. Ако дотогава Фрицъл е излекуван, той би могъл да излезе на свобода. Нито той обаче, нито неговият адвокат се надяват на това.
Чудовището обаче ще живее в много по-добри условия от онези, в които е държал Елизабет и децата. Той ще бъде в психиатричния отдел на затвора Митерщайг във Виена, където ще има собствен телевизор, уредба, компютър, а ако желае, и домашен любимец. Всеки ден ще може да чете вестници или да прави упражнения в градината. Ще живее в стая 5 на 3,5 метра, малко по-малка от тъмницата на Елизабет. В този затвор има само 90 затворници, две трети от които лежат за сексуални престъпления.
Възможно е по-късно Фрицъл да бъде преместен в друг, по-лош затвор Голенсдорф. Там вече се намира Роберт Акерман, който е убил и изял мъж. Докато течеше процесът в Санкт Пьолтен, затворници плашеха Фрицъл с викове: Фрицъл, ще станеш на шницел, ако Акерман те докопа, пише “24 сата”. /БЛИЦ