Служители на колумбийското военно разузнаване са използвали емблемата на Червения кръст в операцията по освобождаването на 15 заложници, сред които бившата кандидатка за президент на Колумбия Ингрид Бетанкур, според непубликувани фотографии и видеозаписи, показани на Си Ен Ен.
Снимките на водения от колумбийското военно разузнаване екип, участвал в освобождаването на заложниците, показват един от мъжете в екипа, носещ емблемата на Червения кръст в средата на тъмно червена фланелка, с която е облечен. Същият мъж на друга снимка стои до вратата на хеликоптера – руски Ми-17, боядисан в бяло и оранжево. На трета снимка той отива към хеликоптера, все още носейки фланелката със символа на Червения кръст и неговото лого изписано на френски, съобщава Си Ен Ен. Същият мъж може да бъде разпознат и на силно редактирания видеозапис от спасителната операция, предоставен на медиите от колумбийското Министерство на отбраната два дни след освобождаването на заложниците. На други видеоматериали, предоставени на Си Ен Ен, се вижда друг участник в мисията, също с емблема на Червения кръст и неговото лого, изписано на испански.
Друг от поверителните видеоклипове, видени от Си Ен Ен, показвал как емблемите от хеликоптера били отлепени и след това изгорени след приключването на операцията. “Международният Червен кръст не може да потвърди, че неговото лого и емблема са били използвани”, каза пред Си Ен Ен говорител на организацията. Той добави, че Червеният кръст в момента води поверителни разговори с колумбийските власти по редица хуманитарни въпроси, включително медийните съобщения за злоупотреба с емблемата и логото на Червения кръст. По време на пресконференция, излъчена по националната телевизия, колумбийският президент Урибе попита Бетанкур дали е видяла някакви емблеми на хеликоптера, с който беше освободена заедно с другите заложници. Тя отговори, че не е видяла и че липсата на отличителни знаци я е озадачила. На официалния видеозапис, разпространен от военните, мъжът, носещ емблемата на Червения кръст, стои редом до Бетанкур и другите освободени точно, преди да се качат на хеликоптера. В този видеозапис обаче частта от фланелката на мъжа, където се намира емблемата на Червения кръст, е замъглена и не се вижда добре, отбелязва Си Ен Ен. Злоупотребата с емблемата на Международния Червен кръст се разглежда в член 37, 38 и 85 от първия Допълнителен протокол към Женевската конвенция. Тези членове забраняват злоупотреба със защитения статут чрез използване на емблеми на неутрални страни и казват, че подобна злоупотреба се смята за нарушение на международното хуманитарно право, което се квалифицира като “военно престъпление”. Колумбия е подписала Женевската конвенция през 1949 г. /БЛИЦ