Въпреки че в бизнеса са конкуренти, италианските енергийни групи Енел и Едисон ще ръководят заедно консорциума за изграждането на ядрен реактор от трето поколение във Flamanville, Франция, съобщи вестник „Соле 24 оре“.
Енел е партньор с френската Edf в проект, който беше стартиран през 2006 година. Съоръжението от 1630 мегавата трябва да влезе в действие през 2012.
Според главния изпълнителен директор на Енел Фулвио Конти групата му е готова да работи по ядрени проекти и в родината си и смята като възможна перспективата, поставена от правителството, да се започне изграждането на първата ядрена централа в Италия до 2013 година.
Конти каза, че Енел няма проблеми с финансовите си средства, въпреки сегашната криза.
Енел има намерение да се кандидатира за участие в изграждането на още пет ядрени централи Epr като тази във Flamanville. Групата участва с 12,5% в нея и инвестициите й достигат 570 милиона евро.
В момента в Италия се обсъжда дали в бъдеще да бъдат използвани американски или френски ядрени технологии. Френските позволяват изграждането на по-големи по размери реактори, а американските - на реактори с по-малки размери. При всички случаи изборът ще бъде направен в зависимост от местата, на които ще бъдат построени реакторите. /БЛИЦ