Властите във Венеция представиха проект за централа, която ще произвежда енергия от водорасли. Тя ще бъде напълно достатъчна за нуждите на местното пристанище, съобщи вестник „Стампа“.
Програмата е резултат от сътрудничеството на кметството с компанията Enalg Srl., която се занимава с проектирането, създаването и управлението на електрически централи, работещи по метод, патентован от американската Solena Group Inc. и от испанската Solena Biofuel.
Новата централа ще произвежда енергия, използвайки процеса на фотосинтеза на микроводораслите. Съоръжението ще бъде в състояние да произвежда до 40 мегавата електричество с нула емисии на въглероден диоксид.
„Средата в лагуната на Венеция е идеална за реализирането на този проект, тъй като екологичното равновесие трябва да бъде запазено. Целта е да се гарантира самозадоволяването с енергия на пристанището, а в бъдеще - да се произвежда енергия и за корабите, закотвени тук“, каза Паоло Коста, председател на компанията, която управлява пристанището на Венеция. /БЛИЦ