Русия и Китай подписаха редица документи за сътрудничество в енергийната сфера, съобщи руският вицепремиер Игор Сечин в Пекин.
“Днес се състоя поредният кръг от енергийния диалог, който се провежда по решение на ръководството на нашите страни и в рамките на този диалог направихме поредната стъпка, която планирахме да направим след проведените консултации в Москва през октомври”, каза Сечин на срещата си с китайския премиер Вън Цзябао. Той отбеляза, че страните са подписали “редица документи, които определят перспективите на нашето сътрудничество в близко бъдеще”.
Официално не беше съобщено нищо за съдържанието на подписаните документи, посочва РИА “Новости”. Очакваше се в Пекин да бъдат подписани споразумения за предоставяне на кредити от Китай за Роснефт и Транснефт общо за 25 милиарда долара. На 25 октомври Русия и Китай се договориха за изграждането на разклонение на нефтопровода ”Източен Сибир – Тихия океан” към Китай, като в рамките на това споразумение руските компании ще получат кредити. /БЛИЦ