Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) се очаква да остане най-голямата група в Европейския парламент след европейските избори през юни с около 249 места 1 или с представителство от 33% до 37%. Това сочат резултатите от есклузивното изследване на специалисти от Лондонското училище по икономика и политически науки (London School of Economics and Political Science) и от колежа Тринити в Дъблин (Trinity College Dublin). Изследването е публикувано днес, в 11:00 ч. централноевропейско (12:00 ч. българско) време от глобалната компания за публични и стратегически комуникации Burson-Marsteller.
Според проучването групата на социалистите (PES / PSE) ще спечели около 209 места или представителство от 27% до 29% от членовете на Европейския парламент. Алиансът на либералите и демократите за Европа (ALDE) ще си осигури около 87 места. Новата Европейска консервативна група, съставена от британските консерватори и техните съюзници, се очертава да бъде четвъртата по големина с около 58 места. Около 45 депутати ще има групата на крайнодесните – приблизително толкова, колкото и в настоящия Европейски парламент.

“В сегашния Европейски парламент обединените сили на дясноцентристите са повече от тези на лявоцентристите. След изборите се очаква център-дясно и център-ляво да бъдат балансирано представени или с около 41% за всяка от двете големи групи, в сравнение с 38% представителство за левите и 40% за десните в настоящия парламент”, каза проф. Саймън Хикс (Simon Hix) от London School of Economics and Political Science.

“Очакваното разпределение на силите между център-дясно и център-ляво в следващия Европейски парламент ще обуслови една по-сложна среда както за европейската политика на вземане на решения, така и за онези, които търсят начини за влияние върху нейните резултати. Burson-Marsteller и нашата европейска мрежа за публични комуникации са позиционирани така, че да съдействат на нашите партньори в разбирането и взаимодействието с новата среда”, коментира Джереми Гълбрайт (Jeremy Galbraith), Изпълнителен директор на Burson-Marsteller за Европа, Близкия Изток и Африка.

Анализът се базира на статистически модел за представяне на националните партии в изборите за Европейски парламент от 1979 г. насам, разработен от двама водещи учени в политическите науки - проф. Саймън Хикс (Simon Hix) от London School of Economics and Political Sciences и проф. Майкъл Марш (Michael Marsh) от Trinity College Dublin, със съдействието на Ник Вивиън (Nick Vivyan) от London School of Economics and Political Science. Изследването е изготвено по поръчка на Burson-Marsteller.

Прогнозните резултати ще бъдат актуализирани онлайн всяка седмица на сайта www.predict09.eu до изборите на 4-7 юни 2009 г. Посетителите на сайта могат да дадат и своето предпочитание за следващ Председател на Европейската комисия. /БЛИЦ