Най-големият авиоконцерн в Европа "Еърбъс груп" намали за втори път през настоящата година плановете си за производство на своя флагман - самолет A380 суперджъмбо, като компанията е изправена пред перспектива за нови финансови загуби от този модел самолети и през следващата година, съобщава "Уолстрий Джърнъл", цитиран от БНР.
Този ход идва в момент, когато европейският производител и неговият най-голям конкурент в лицето на "Боинг" изпитват затруднения при продажбите на техните големи самолети с четири двигателя. Поради застой в търсенето "Боинг" също ще трябва да съкрати производствените си планове за самолетите от моделите 747 и 748, допълва изданието.
 
През юли "Еърбъс" обяви, че ще построи едва 12 самолета А380 през 2018 година, което представлява солиден спад спрямо 27 самолета, построени през миналата година. Компанията също така планираше да произведе 20 от най-големите си самолети през следващата година.
 
Във вторник "Еърбъс груп" обаче заяви, че е постигнала споразумение с Emirates Airline - най-големият купувач на самолети А380 и с компанията за двигатели Rolls-Royce Holdings PLC за отлагане на шест от планираните за производство самолети през следващата година за 2018 година и на още шест броя за периода 2018/2019 година.
 
Европейският авиоконцерн посочи, че ще ускори усилията за намаляване до минимум на финансовите щети, но сигнализира, че неговата производствена програмата ще падне обратно "на червено".