Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че на тристранните преговори, проведени в четвъртък в Лвов, са разгледани мерки за подобряване на ефективността на механизма за износ на зърно от Украйна, предават информационните агенции.

„Спряхме се на стъпките, които могат да бъдат предприети за подобряване на ефективността на създадения механизъм за износ на зърно от Украйна. Обърнах внимание и на необходимостта от по-активно участие на международната общност и нейната отговорност за съживяване на дипломатическия процес в за разрешаване на конфликта“, каза той пред репортери след завръщането си от Лвов, където в четвъртък се проведоха разговори с участието на украинския президент Володимир Зеленски и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Зеленски посрещна Ердоган по маратонки, ето какво си казаха ВИДЕО

След срещата в Лвов турският лидер заяви, че Истанбулските споразумения за износ на зърно от Украйна се изпълняват успешно. Според Ердоган от 1 август през морския хуманитарен коридор са изнесени около 625 000 тона украинско зърно.

"Турският лидер Реджеп Тайип Ердоган възнамерява да засили позициите и влиянието на Анкара в Украйна с посещението си в Лвов", пише The Independent.

Изданието смята, че Ердоган е посетил Лвов заради намерението си да засили влиянието на Турция в Украйна на фона на това, че Западът се притеснява от желанието на Анкара да подобри отношенията с Москва. В същото време Киев може да оцени стъпките на турския президент като преговарящ.

Михаил Боцюрков, експерт от Киев, отбеляза, че Реджеп Тайип Ердоган се позиционира като "регионален държавник", способен да води диалог със световните лидери. Според Боцюрков, Ердоган е в "уникална" позиция - географски, дипломатически и стратегически.

Турският лидер трябва да "изиграе роля, която дори генералният секретар на ООН Антонио Гутериш не може да изиграе".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук