Парламентът на Естония се събра на извънредна сесия днес, на която прие декларация, осъждаща действията на Русия в Грузия и призова за “незабавно прекратяване на военните действия и гарантиране на териториалната цялост на Грузия”, съобщи Интерфакс.
Освен това естонските депутати се обявиха за ускорено приемане на Тбилиси в НАТО и създаване на нов формат на миротворческата мисия в Южна Осетия и Абхазия /поддържана досега от сили на Русия, Грузия, Северна и Южна Осетия/. Естонският парламент предлага в новия формат да участват миротворци от страните-членки на ЕС и от него да бъдат изключени руските сили.
Москва вече не смята за безспорен статута на Южна Осетия, което говори за приближаването на Русия към позицията за признаване на независимостта на Абхазия и Южна Осетия, съобщи Интерфакс, позовавайки се на днешното изказване на заместник-външния министър Григорий Карасин. “Никой няма право насилствено да вкарва Южна Осетия в териториалната цялост на Грузия. Най-вече Русия няма да позволи това”, каза дипломатът. Изявлението представлява поврат в позицията на Москва, която през всичките години след разпадането на Съветския съюз, се изказваше в подкрепа на териториалната цялост на Грузия, отбелязва Интерфакс. /БЛИЦ