Зеленски и Байдън дадоха пресконференция в Белия дом след състоялата се между тях среща.

„Вие никога няма да сте сами. Разбираме, че борбата на Украйна е част от нещо по-голямо. Американците ще се изправят за свободата и срещу агресора.

- Това е Америка и това са американците. Ще помогнем на Украйна да се подготви за отбрана”. Това заяви американският президент Джо Байдън на брифинг след срещата с Володимир Зеленски, информира Nova.

„Ще изпратим артилерия и муниции”, допълни Байдън.

САЩ дават 374 млн. долара за хуманитарна помощ - за храна, медицинска помощ, вода и топли дрехи.

Байдън благодари на Конгреса за подкрепата за неговия законопроект за финансиране на Украйна, който включва „45 милиарда долара допълнително финансиране”.

„Знаем, че Путин няма намерение да спре тази брутална война. Украинците ще продължат да се борят толкова, колкото е нужно”, каза Байдън.

„Дойдох тук, за да благодаря на американците, които толкова много ни помагат. Тази визита е историческа за нашите отношения – САЩ-Украйна. През последните 300 дни ние започнахме ново начало с нашите отношение със САЩ. Станахме наистина партньори и съюзници”, каза Зеленски.

„Благодаря на Байдън за неговата подкрепа към Украйна. Това ни е много полезно”, каза още Зеленски.

„С Байдън обсъдихме ходовете ни за следващата година. Надявам се Конгресът да подкрепи законопроекта за 45 млрд. долара допълнителна хуманитарна помощ за Украйна”, каза Зеленски.

По-рано днес Вашингтон одобри нов пакет военна помощ в размер на 1,850 милиарда долара. В него влизат и модерните системи за противоракетна отбрана „Пейтриът”. Зеленски каза, че те ще са много полезни за  осигуряването на въздушното пространство на Украйна.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук