В нощта срещу 7 януари президентът на Русия Владимир Путин присъства на рождественското богослужение в Спасо-Преображенската катедрала в Санкт Петербург, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.


Това е храмът, където той тайно е бил кръстен дни след раждането си на 7 октомври 1952 г. Миналата година Путин посрещна Коледа в същата църква. За трета поредна година руският президент празнува Рождество Христово в родния си Санкт Петербург.

След края на службата президентът се обърна към вярващите: "Поздравявам ви с Рождество Христово и Нова година! Бъдете здрави и щастливи! Честит празник и много благодаря!" 

В Русия православните християни празнуват днес Рождество Христово по Юлианския календар. Руският патриарх Кирил отслужи литургия в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва в присъствието на няколко хиляди души.

Освен Руската църква, Рождество по Юлианския календар празнуват Йерусалимската, Полската, Грузинската, Арменската и Сръбската православни църкви, както и манастири в Света горa.
 
През 2012 г. Путин отпразнува Рождество за пръв път в Спасо-Преображенската катедрала. Тогава той призна, че тя му най-близка на сърцето от всички руски църкви.

"За мен това е особена катедрала, тъй като тук са ме кръстили месец и половина след раждането ми", разкри Путин преди години. "Майка ми ми е разказвала, че са ме донесли тук заедно с една съседка, за да ме кръстят. Баща ми беше член на КПСС, строг човек. Те са ме кръстили тайно от него", сподели руският президент.