16 млн. британски лири бяха похарчени от една жена в суперлуксозния лондонски магазин "Хародс". Дълго време самоличността ѝ оставаше неразкрита. Сега е ясно, че това е Замира Хаджиева, съпруга на бившия шеф на държавната банка на Азербайджан, съобщава Би Би Си.
 
Тя и съпругът ѝ са първите, които са засегнати от наскоро приетия антикорупционен регламент във Великобритания, насочен срещу богатствата, чиито произход не може да бъде доказан.
 
Освен че е похарчила тази внушителна сума за дрехи и т. н., тя си е купила и къща, която да е близо до прочутия магазин, както и голф игрище в Бъркшир.
 
Върховният съд постанови, че тя трябва да обясни източника на богатствата си. Ако не успее, рискува да ги загуби.
 
Според новия закон за необяснимото богатство 55-годишната Хаджиева трябва да представи пред Националната агенция за борба с престъпността ясен отчет за това как тя и съпругът ѝ Джахангир Хаджиев са могли да си позволят луксозна и голяма къща в скъпия лондонски район Найтсбридж.
 
Законът гласи, че ако заподозрян в корупция чуждестранен представител на властта или членове на неговото семейство не могат да докажат законния произход на тяхното богатство, Националната агенция за борба с престъпността може да поиска от Върховния съд да се отнеме собствеността им.
 
Джахангир Хаджиев е бившият председател на International Bank на Азербайджан. Той е пратен в затвора за 15 години, след като е обвинен и осъден като участник в голяма измама, от която милиони евро изчезват от банката. Осъден е да върне 39 млн. долара.
 
Седем години по-късно компания, базирана на Британските вирджински острови, плаща 11.5 млн. британски лири за голяма къща, само на няколко минути пеша от "Хародс" в Западен Лондон.
 
Пред Върховния съд бяха представени доказателства, че крайните собственици всъщност са семейство Джахангир и Замира Хаджиеви.
 
През 2013 г. друга компания, под контрола на Хаджиева, дава 10 млн. британски лири за купуването на голф клуба "Мил Райд" в Бъркшир.
 
Замира има разрешение от британското вътрешно министерство да живее във Великобритания въз основа на визова схема за богати инвеститори.
 
По време на изслушване пред Върховния съд през юли, на което двойката е представена като г-н и г-жа А., стана ясно, че Замира Хаджиева е разполагала с огромни суми за харчене. За десет години тя е хвърлила над 16 млн. британски лири в "Хародс" - т. е. над 4000 паунда на ден.
 
Само при едно посещение в луксозния магазин Boucheron - за бижута, парфюми и часовници - тя е похарчила 150 хил. лири. Друг път дала 100 хил. лири в Cartier.
 
Имала е три карти за лоялни клиенти на големи магазини и 35 кредитни карти, издадени от банката на мъжа ѝ.
 
Сред скромните ѝ придобивки е и самолет Gulfstream G550 за 42 млн. долара.
 
Пред съда Замира Хаджиева каза, че съпругът ѝ е честен бизнесмен, който си е спечелил богатството като е развивал успешни бизнес дейности още преди да стане директор на банката. Но от Националната агенция за борба с престъпността представиха доказателства, че той е бил държавен служител между 1993 и 2015 г., т. е. не би трябвало да е имал собствен бизнес и да натрупа богатството, което са открили разследващите.