За първи път в историята на Международната космическа станция /МКС/ екипажът й трябваше да се евакуира на кораба ”Съюз” поради заплаха от сблъсък с космически боклук.
“Днес екипажът на Международната космическа станция се укрива 10 минути в скачения космически кораб “Съюз” във връзка с предупреждение за сближаване на станцията с космически боклук”, съобщи за ИТАР-ТАСС снощи говорителят на Центъра за управление на полетите край Москва Валерий Линдин. “Днес беше получено предупреждение за сближаване на елементи от космически боклук с Международната космическа станция. Предупреждението дойде доста късно и нямаше време МКС да прави маневри, както това се прави в подобни случаи. Беше прието решение екипажът да се укрие в най-добре защитения блок на станцията – скачения с нея космически кораб “Съюз” /който може да се разкачи от станция в екстрен случай/”, каза Линдин.
За 10 минути екипажът е преминал в “Съюз” и след това без проблеми се е върнал на станцията. Линдин не уточни каква отломка от космически боклук е прелетяла край МКС и на какво разстояние, посочва Newsru. /БЛИЦ