В 13,00 часа по Гринуич започва евакуацията на Ню Орлиънс. Кметът Рей Нейгин нареди пълна евакуация на града заради приближаването на урагана Густав, предаде Ройтерс.

Първи ще трябва да напуснат домовете си жителите на западния бряг на града. В 17,00 по Гринуич ще започне евакуацията на източния бряг. 700 автобуса и много чартърни полети ще подпомагат евакуацията на всичките 239 124 жители на Ню Орлиънс."Трябва да ви предупредя, че това е бурята на всички бури, бурята на века. Имате основание да се притеснявате, да побързате и да напуснете града сега. Тази буря става все по-силна и ние досега не сме виждали подобно нещо", каза Нейгин. Той допълни, че жителите на града имат и избора да останат и да се изправят лице в лице с бурята. "Но това ще бъде една от най-големите грешки, които ще допуснете, защото ще останете сами", предупреди кметът.
Евакуация започна и на платформите за добив на нефт и природен газ в Мексиканския залив. Тревога е обявена и в цяла Луизиана, в Алабама, в част от Тексас и в Мисисипи. Густав напусна Западна Куба, на моменти съпроводен от ветрове, доближаващи скорост от 200 км в час, което го прави ураган от четвърта степен по скалата Сафир-Симпсън. Кубинската държавна телевизия описа ситуацията на острова като много драматична.Има ранени, но засега няма данни за загинали. Съобщава се и за много материални щети. От западната част на острова са били евакуирани над 250 000 души. В Куба рядко има смъртни случаи при преминаването на подобни урагани, защото организацията на евакуацията на населението е много добра и бърза, отбелязва Франс прес.


В САЩ властите предупреждават, че над 10 милиона души могат да се окажат засегнати от преминаването на стихията. Точно преди три години и два дни ураганът Катрина наводни 80 процента от Ню Орлиънс, като помете защитните диги на града./БЛИЦ