Как е създаден човекът - в резултат на еволюцията или на сътворението божие? Този въпрос все още не е решен еднозначно в американските училища, посочва Дойче веле. Теорията на Дарвин е изтласкана на заден план в часовете по биология.
В допитвания голяма част от американските учители по биология заявяват, че или не преподават теорията на Дарвин за еволюцията, или й отделят съвсем малко място, независимо, че тя е един от основните стълбове на модерната наука, казва Бари Лин от Американската организация за разделяне на църквата от държавата.
Близо половината от американците отказват да признаят доказателствата за еволюцията и учителите са наясно, че ще наострят всички срещу себе си, ако преподават еволюционната теория.
В Америка Библията се възприема буквално
При това в правно отношение всичко е ясно: американските съдилища постоянно произнасят присъди в полза на учението на Дарвин. Така един съд в щата Пенсилвания принуди през 2005 година местните училищни власти да махнат от учебния план изречението, според което еволюционната теория била противоречива. Редом с нея трябвало да се обръща внимание и на теорията за единния създател на мирозданието.
Нещо повече: половината американци са убедени, че в началото на всичко е стояло сътворението. Те възприемат Библията съвсем буквално и вярват, че преди около 10 000 години светът е бил създаден от Бог, без да е имало каквато и да била еволюция. Американците гледат на религията много по-сериозно, отколкото други народи.
Според професора по философия от Университета във Флорида Майкъл Рюз става дума за конфликт на две различни култури и светогледи, изразяващи се в борба между републикански ориентираните консервативни християни в провинциалния Запад и Юг и по-модерните слоеве на населението по Източното и Западно Крайбрежие, които са по-открити за достиженията на природонаучните дисциплини.
Корените на конфликта
са във времето след американската гражданска война в периода около 1860 година. Тогава Северът победи Юга и беше забранено робството на територията на САЩ. Но и след поражението южняците запазиха своите предишни възгледи за света с помощта на широко разпространяващото се тогава евангелистко крило на християнството.
Тези християни възприемат Библията буквално, казва професор Рюз, с което например би могло да се оправдае потискането на чернокожите. Еволюционната теория за хората от Юга се превръща в символ на всичко онова, което те отричат и отхвърлят. /БЛИЦ