Европа за първи път днес надхвърли прага от 100 000 нови случая на коронавирус, регистрирани за денонощие, след като в страни като Русия и Великобритания броят на новозаразените не престана да се увеличава през последните пет дни, предаде Ройтерс.

Новите случаи на Ковид-19 в цяла Европа бележат траен ръст през последната седмица, докато увеличението на инфекциите в най-тежко засегнатите страни като Индия и Бразилия показва признаци на забавяне.

Епицентърът на епидемията в Европа се е преместил към Великобритания, Русия, Испания и Франция, които регистрираха по над 10 000 случая през последните три дни.

Русия отчете днес най-високия денонощен ръст (12 126 случая ) от последния антирекорд през май което принуждава руските власти да обмислят затварянето на барове и нощни клубове.

Европа в момента регистрира над 16 процента от всички нови случаи на коронавирус и почти 22 процента от всички смъртни случаи от заразата по света. Днес, когато денонощният ръст надхвърли прага от 100 000, Източна Европа бе най-тежко засегнатият регион с над 33 600 регистрирани новозаразени.

Сред 10-те страни от региона, включително Украйна, Русия и Чехия, осем отчетоха рекордни стойности на новите случаи през последната седмица.

В Европа средният показател на ръста на новите случаи на Ковид-19 се задържа на около 78 000 от началото на октомври, спрямо средно 47 500 нови случая за денонощие през септември.

Италия регистрира 5372 нови случая на коронавирус през последните 24 часа, съобщи днес здравното министерство.

От март страната за първи път надхвърля прага от 5000 случая за денонощие. Италианските власти отчетоха днес 28 починали от Ковид-19 спрямо 22 вчера, което е много по-малко, отколкото в пика на епидемията в Италия през март и април.

Италия бе първата страна в Европа, ударена от пандемията, и е на второ място по починали от заразата в континентална Европа - 36 111.