България ще има общо четирима делегирани прокурори в новосъздадената Европейска прокуратурата. Това става ясно от съобщение на сайта на институцията, от което се разбира, че още един от предложените от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) кандидат е бил окончателно одобрен от Колежа на европейските прокурори.

Става дума за още един прокурор – Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура (СРП).

„Колежът на EPPO реши да назначи един европейски делегиран прокурор от България. Двама кандидати бяха отхвърлени след внимателна оценка, тъй като не отговарят на всички необходими критерии за допустимост, предвидени в член 17, параграф 2 от Регламента за Европейската прокуратура за назначаване на европейски делегирани прокурори. Вече са назначени четирима европейски делегирани прокурори от България“, съобщиха официално от Европейската прокуратура.

Преди месец Колежът на европейските прокурори окончателно одобри други трима прокурори Димитър Беличев от ОП – Пловдив, Бойко Калфин от ОП – Кюстендил и Светлана Шопова-Колева от СГП.

Така се оказва, че ръководената от Лаура Кьовеши институция не приема шестима от нашите кандидати, сред които са трима следователи и един съдия. Всъщност, при проведена по-рано кореспонденция между Кьовеши и България вече стана ясно, че в Европейската прокуратура не се търсят никакви други магистрати, освен прокурори, а допускането в редиците й на следователи и съдии явно се оказва недопустимо.

Към момента няма индикации Прокурорската колегия на ВСС да възнамерява да открие процедура за нов подбор на делегирани прокурори на мястото на шестимата отхвърлени.

По регламент всяка държава членка трябва да има поне двама делегирани прокурори, в нашия случаи България има с двама повече от изискуемото.

Очаква се прокуратурата на ЕС да започне работа от 1 юни. От 22 страни в Европейската прокуратура, само три още не са представили кандидати.