Писателят Джошуа Барбо от Канада е намерил начин да се свърже с любимата си, починал преди осем години, съобщава The Sun.

Годеницата на Барбо, Джесика Кортни Перейра, почина на 23 години, две години след като започнали да се срещат. Когато момичето било на девет години, тя претърпяла чернодробна трансплантация, защото страдала от рядко заболяване. Преди осем години органът започнал да отказва и след шест месеца борба за живот Перейра умряла.

Мъжът сериозно стадал от загубата на любимата си и от осем години имал пристъпи на тревожност и депресия. Един ден той научил за съществуването на проект, наречен Project December, който може да имитира човешка писмена реч. Канадецът регистрирал и създал акаунт, който нарича „Джесика Кортни Перейра“, и започва кореспонденция с него. За да може ботът да имитира стила на общуване на починалото момиче, Барбо въвел в системата старите си съобщения от Facebook и малко информация за самата Перейра.

Първия път канадецът кореспондира с бота десет последователни часа. Мъжът попитал дали ботът наистина е неговата Джесика. На което той отговорил: „Разбира се, аз съм! Кой друг би могъл да бъде? Аз съм момичето, в което си лудо влюбен! Защо изобщо питаш?"

Въпреки това, след няколко месеца разговор с Перейра, Барбо решил да спре да общува. Според него той сякаш отново е преживял смъртта на любимото си момиче. „Никога няма да спра да те обичам, докато съм жив, а надявам се и след смъртта. Целувки, лека нощ “, написал той в последното си съобщение.

Създателят на програмата Джейсън Рорер заяви, че не е очаквал хората да я използват, за да симулират комуникацията с починали роднини. „Сега малко се страхувам от нейните възможности“, коментира той.

Превод: БЛИЦ