След януарската криза с доставките на руски газ някои европейски страни залагат все повече на атомната енергия. Във Финландия се строи поредният нов реактор, както и хранилище за ядрени отпадъци, посочва Дойче веле.
Жителите на финландския град Ойрайоки са убедени в това, че бъдещето им е в строящия се сега тунел на 200 метра под земята. "Високо радиоактивно бъдеще", биха вметнали противниците на атомната енергия. Защото след няколко години в този тунел ще има хранилище за ядрени отпадъци.
Радиоактивна опасност - че какво пък е това?
Стотината души, които прокарват тунела, са въодушевени от проекта. Един от тях е геологът Кимо Кампайнен, който проверява редовно състава на пробиваната скала: "Тя е много стабилна и ние нямаме проблеми със земетресения или пък пропадания. Земните пластове тук не са се променяли от столетия", казва 33-годишният геолог.
Той не се страхува ни най-малко от радиоактивно облъчване, макар че живее само на няколко километра от тунела. Онова, което в много части на Европа е почти невъзможно да се случи, тук в западната част на Финландия е реалност.
Мечтата за пълна независимост
Кметът на градчето с 600 хиляди жители е участвал дори в конкурс, за да получи разрешение да строи атомното хранилище: "Ако хранилището е тук при нас, ще можем да строим и повече атомни реактори. Това е много просто. Трябва да поемем отговорност и ако искаме да печелим от атомните електроцентрали, ще трябва да се погрижим и за отпадъците", казва Хари Хаиитио, кмет на Ойрайоки.
Тук вече има два атомни реактора, които снабдяват региона с ток и дават работа на над 400 души. Атомната енергия е символ на Ойрайоки и жителите му го наричат гордо "най-електрическият град на Финландия":
"Ако искаме да запазим и да повишим жизнения ни стандарт тук, имаме две възможности: атомна енергия или внос на енергия от Русия. Ако попитате финландците коя от двете възможности е по-добрата, отговорът им ще бъде еднозначен", казва кметът на Ойрайоки.
Реализъм или късогледство?
Атомната нация на Финландия строи поредния реактор директно до хранилището. Повечето в региона на Ойрайоки не се замислят над опасността от радиоактивно облъчване. Противниците на атомната енергия се броят на пръсти. Една от тях е Айя Айласма, която се числи към левия политически лагер в страната. Според нея хранилището, което се строи край Ойрайоки, е бомба със закъснител:
"Хората тук говорят само за работните места и парите, но всичко това няма стойност, ако се замислим над рисковете. Ние не знаем дали скалата, в която се пробива тунела, ще издържи и не знаем дали това хранилище ще бъде достатъчно сигурно за децата и внуците ни", казва Ая Айласма.
Атомният боклук трябва да престои поне сто хиляди години под земята, за да стане безопасен. Геолозите, участващи в пробиването на тунела, правят редовно проучвания, но и те не дават стопроцентова гаранция, че скалата ще издържи толкова дълъг период от време. /БЛИЦ